Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Algodão.
Data corrente:  05/10/2001
Data da última atualização:  17/06/2009
Autoria:  SILVA, C. A. D. da.
Afiliação:  Embrapa Algodão (Campina Grande, PB).
Título:  Eficiência do tipo de formulação e da forma de aplicação do fungo Beauveria bassiana no controle de adultos do bicudo em laboratório.
Ano de publicação:  2000
Fonte/Imprenta:  Campina Grande: Embrapa-CNPA, 2000.
Páginas:  4p.
Série:  (Embrapa-CNPA. Circular Técnica, 43)
Idioma:  Português
Conteúdo:  Agente microbiano; Praga; Delineamento experimental; Tipo de formulação; Forma de aplicação; Avaliação da eficiência;
Palavras-Chave:  Brasil; Campina Grande; Paraiba; Pest.
Thesagro:  Algodão; Controle Biológico; Gossypium Hirsutum; Praga.
Thesaurus Nal:  biological control; cotton.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPA-2009-09/14848/1/CIRTEC43.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPA14848 - 1UMTFL - --CNPA 095601.0017
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  04/01/2019
Data da última atualização:  27/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 5
Autoria:  NASCIMENTO, A. M. de S.; SOUZA, J. F. de; LIMA, M. dos S.; PEREIRA, G. E.
Afiliação:  Antonio Mendes de Souza Nascimento, Department of Technology and Social Sciences (DTCS III), Campus Juazeiro, Bahia State University, Edgard Chastinet Avenue, Juazeiro, BA 48905-680, Brazil; antonioenologia@gmail.com (A.M.d.S.N.); joyce.fagundes08@gmail.com (J.F.d.S.); Joyce Fagundes de Souza, Department of Technology and Social Sciences (DTCS III), Campus Juazeiro, Bahia State University, Edgard Chastinet Avenue, Juazeiro, BA 48905-680, Brazil; antonioenologia@gmail.com (A.M.d.S.N.); joyce.fagundes08@gmail.com (J.F.d.S.); Marcos dos Santos Lima, Department of Food Technology, Campus Petrolina, Federal Institute of Sertão Pernambucano, Rodovia BR 407, Km 08, S/N, Jardim São Paulo, Petrolina, PE 56314-520, Brazil; marcos.santos@ifsertao-pe.edu.br; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV.
Título:  Volatile profiles of sparkling wines produced by the traditional method from a Semi-Arid Region.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Beverages, v. 4, n. 103, p. 1-12, 2018.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  São Francisco Valley (SFV) is located in Northeastern Brazil, in a tropical semi-arid region where one vine can produce two harvests per year, due to high temperatures, solar radiation rates, and irrigation throughout the year. This is the main characteristic iffering this from other winegrowing region in the world. The objective of this study was to characterize volatile profiles of sparkling wines produced by the traditional method, using Chenin Blanc and Syrah grapes, the two main varieties used for white and red wines, respectively, grown in the region. The sparkling wines remained on lees for six months maturing. The sparkling wines were characterized by the parameters density, pH, total titratable and volatile acidities, residual sugars, dry extract, alcohol content, total phenolic compounds, in vitro antioxidant activity and volatile fraction. The volatile fraction extraction was performed by the HS-SPME technique and tentative identification of the volatile compounds was carried out with GC-MS using the scan mode. A total of 33 volatile compounds were identified, among them 11 alcohols, 13 esters, five carboxylic acids, and four different chemical classes. The volatile profile of Chenin Blanc sparkling wine was associated mainly to 2,3-butanediol, 3-ethoxypropan-1-ol, diethyl succinate, and ethyl decanoate, while Syrah sparkling wine was characterized by benzaldehyde, butyric acid, and some acetates. This study reported for the first time volatile profiles of traditi... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Chenin Blanc grape varieties; GC-MS; São Francisco Valley; Sparkling wine; Syrah grape varieties.
Thesagro:  Uva.
Thesaurus NAL:  Volatile compounds.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/189794/1/beverages-04-00103.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV18066 - 1UPCAP - DD18.02431
CPATSA60012 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional